U bent hier
Aalst tussen Waterloo en 1830
Aalst wijdt een boeiende tentoonstelling aan een bijzonder stukje lokale en nationale geschiedenis: de periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de slag bij Waterloo in 1815 vormden België en Nederland 15 jaar lang één land. Voor Aalst was het een bloeiperiode.
Tijdens het bewind van koning Willem I doken in onze stad de eerste stoommachines op. De Dender werd bedwongen. Een nieuw stadhuis zag het levenslicht. De tekenschool nam een hoge vlucht. Ondernemende Aalstenaars grepen hun kans. En na jaren van Franse overheersing, hoorde je eindelijk weer Nederlands in de gemeenteraad.
Bij de opening van de tentoonstelling in ’t Gasthuys droeg K.H. DOGA (Koninklijke Harmonie De Oude Garde Aalst) een commandostok en een aantal andere interessante voorwerpen over aan het Stedelijk Museum. Schepen Karim Van Overmeire nam deze met genoegen in ontvangst. De commandostok zou 200 jaar geleden door ‘Les Vrais Amis Constants’ (de voorloper van DOGA) op het slagveld van Waterloo zijn gevonden.
De tentoonstelling ‘Aalst 1815-1830. Geschiedenis van een provinciestad tijdens de Verenigde Nederlanden’ loopt nog tot en met 24 december in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. Klik hier voor meer info.