Aalst breidt uit langs Dender

Op 13 oktober 2014

Het ruimtelijk uitvoeringsplan dat woningen ten zuiden van de Zeebergbrug aan de Dender toelaat werd al in juni door de gemeenteraad goedgekeurd. "In september heeft de deputatie dat bekrachtigd", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA). "Een bouwpromotor heeft op 1 oktober een dossier ingediend om appartementen te bouwen op een stuk van de site van brandstoffenhandel De Kegel. We hopen in december al dan niet een beslissing te kunnen nemen over de vergunning. Eens die is afgeleverd kunnen de eerste werken starten."

Daarmee start de vernieuwing van dat vergeten Aalsterse stadsdeel langs de Dender. De terreinen van Electrabel en De Kegel krijgen een nieuwe invulling. Het stadsbestuur wil vaart steken achter de realisatie van de nieuwe Aalsterse wijk waar plaats is voor driehonderd gezinswoningen en lofts. "We zijn aan het onderhandelen met de eigenaars van de grond zodat er tempo in de zaak komt. We spreken met Van Gucht, Electrabel en De Kegel om te zien wat er kan gebeuren daar", zegt Verdoodt.

De nieuwe gebouwen die er de komende jaren opgetrokken zullen worden, mogen vier tot zeven bouwlagen hoog zijn. De kades en aangrenzende pleinen langs de Dender zijn gereserveerd voor de voetgangers en fietsers. Verder stroomopwaarts krijgt de natuur meer ruimte. Daar zal het stadspark uitgebreid worden. Via de nieuwe stuwsluis kunnen voetgangers en fietsers in de toekomst van het Osbroek naar de Gerstjens. Daar in de buurt wordt tezelfdertijd een multifunctionele sporthal gebouwd op de Schotte-site. Het is een plek waar veel te gebeuren staat dus.

Waken over kwaliteit

Bij de realisatie van een nieuwe stadswijk blijft het natuurlijk wel de vraag wie er in die lofts en gezinswoningen zal komen wonen en of er wel genoeg interesse zal zijn.

Aan de Tragel en Tupperware-site wordt ook al ruimte geschapen voor extra woningen. Caroline Verdoodt is ervan overtuigd dat dit positief is voor de stad. "Het is de bedoeling om jonge gezinnen en tweeverdieners aan te trekken. Via een nieuwe verordening kunnen we waken over de kwaliteit van nieuwbouw en dat geeft ons een middel in handen om ervoor te zorgen dat alles wat gebouwd wordt aantrekkelijk genoeg is voor jonge mensen die in Aalst willen komen wonen. De stad groeit en wij waken erover dat dat op een kwalitatieve manier gebeurt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is