1,3 miljoen euro voor Esplanade, maar stad moet bezuinigen

Op 24 april 2019, over deze onderwerpen: Financiën

Het Laatste Nieuws

Volgens een eerste schatting zal de heraanleg van het Esplanadepark met ondergrondse parking de stad zo'n 1,3 miljoen euro kosten. Niet niks, en schepen van Financiën Matthias De Ridder (N-VA) zegt dat het nu al duidelijk is dat niet alle grote projecten die in het bestuursakkoord staan, ook uitgevoerd kunnen worden. "Een verlanglijstje maken is makkelijk, het uitvoeren kost geld", zegt hij.

Als we voortgaan op een eerste voorzichtige raming zal de heraanleg van het Esplanadeplein aan de stad 1,3 miljoen euro kosten. "De stadsdiensten werken nog aan een gedetailleerde raming, maar 1,3 miljoen euro is het cijfer waar wij bij Financiën over beschikken. Er staat nog niets over in het meerjarenplan van de stad", zegt schepen van Financiën Matthias De Ridder (N-VA).

Keuzes maken

De heraanleg van het Esplanadeplein is een van de grote werven in het bestuursakkoord van CD&V, Open Vld en N-VA. Daar staan andere megaprojecten in, zoals een nieuw stedelijk zwembad, of een heraanleg van de Grote Markt. "Het is duidelijk dat het schepencollege keuzes zal moeten maken en dat we niet alles zullen kunnen verwezenlijken uit dat bestuursakkoord. Het is tof, een bestuursakkoord waarbij partijen elkaar iets cadeau doen, maar daar staat het prijskaartje niet bij. Wat krijgt voorrang? Dat moet worden besproken", zegt De Ridder.

Schepen van Stadsvernieuwing en Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) is heel enthousiast over het nieuw aan te leggen Esplanadepark met ondergrondse parking, maar kan het ook betaald worden? Over de kostprijs heeft hij niet zoveel informatie op dit moment. "Hoeveel het zal kosten dat weet ik niet. Met het parkeerbedrijf dat de ondergrondse parking zal uitbaten, zullen we een overeenkomst moeten sluiten", zegt De Gucht. Daarbij is het niet abnormaal dat de uitbater van de parking ook de realisatie van de parking op zich neemt.

Ondergrondse parking

Volgens De Gucht zal het een plein worden met een verwijzing naar vroeger. "Er zal verwezen worden naar de Kolenmarkt en het Esplanadeplein. Of het ondergronds tot -2 of tot -3 gaat, zal afhangen van de overeenkomst met het parkeerbedrijf", zegt hij. Niet alleen de auto's zullen er kunnen parkeren. "Er komt alleszins een aparte ingang voor een ondergrondse fietsparking met 200 plaatsen. Dat kan worden uitgebreid, mocht er later meer nood zijn aan parkeerplaatsen voor fietsers."

De Gucht hoopt dat de heraanleg van het Esplanadeplein binnen twee jaar is afgerond.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is