Nieuwe pelgrimsweg Via Tenera verbindt Aalst met Santiago de Compostela

Op 12 maart 2024, over deze onderwerpen: Toerisme

In het hart van Vlaanderen verwelkomt de stad Aalst vanaf vandaag pelgrims die de stad via de Via Tenera, een nieuwe pelgrimsweg naar Santiago de Compostela, bereiken. Het Vlaams Compostelagenootschap en schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA) stelden deze Via Tenera voor en ontzandden de eerste bronzen Sint-Jacobsschelp in Aalst, aan de Sint-Martinuskerk. 


De Via Tenera, genoemd naar de Dender die al eeuwenlang als levensader door Aalst stroomt, voert reizigers mee op een (spirituele) tocht van Antwerpen tot aan de Franse grens. Als een belangrijk knooppunt op deze pelgrimstocht biedt Aalst pelgrims de gelegenheid om te rusten, te herbronnen en te genieten van zijn uniek erfgoed en groene natuurgebieden. 


“De nieuwe pelgrimstocht, de Via Tenera, zal heel wat fietsers en wandelaars bekoren, en dat kan moeilijk anders, want deze weg loopt door Aalst”, zegt schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA). “Met attractieve erfgoedlocaties, verrassende groene pareltjes en gastvrije logiesuitbaters, heeft Aalst alles in huis voor de pelgrims om een memorabele doortocht te kunnen maken.” 


Pelgrims worden uitgenodigd om de stad te verkennen en haar verhalen te ontdekken. Van het bewonderen van het gerestaureerde Sint-Jacobsaltaar in de statige Sint-Martinuskerk tot het laten afstempelen van hun stempelboekje in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt, Aalst biedt een warm welkom, en voor wie wenst ook verblijf, aan pelgrims die te voet of met de fiets op pad zijn. 


Maar is het nu de Via Tanara of de Via Tenera? “Beide benamingen zijn mogelijk, maar het Vlaams Compostelagenootschap heeft ervoor geopteerd om de benaming die het verst teruggaat in de tijd, namelijk de Via Tenera, te gebruiken. En voor niet weet wat het betekent: het is Keltisch voor ‘woelig, bruisend water’. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik zelf zo graag bruisend water drink,” zegt De Meerleer met een knipoog. 

Praktisch 
Voor meer info over de Via Tenera en het Vlaams Compostelagenootschap, kunnen pelgrims terecht op de website https://compostelagenootschap.be/op-weg/pelgrimswegen/stappen/vertrekken.... De volledige route is bewegwijzerd. Wie graag vooraf de route in detail uitstippelt, kan de handige wandelbrochure aanschaffen op de webshop van het Vlaams Compostelagenootschap. De brochure bevat, naast de nodige kaarten, ook heel wat toeristische informatie en weetjes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is