Aalst verrijkt met 3 nieuwe straten

Op 1 juni 2016

Warande, Oliemolen en de Petrus De Rivostraat: die nieuwe namen moeten binnenkort verschijnen op het stratenplan van Aalst, als het aan schepen Mia De Brouwer ligt. Onze stad wordt steeds verder ontwikkeld - en daar horen ook nieuwe straten bij. 

Schepen van Bevolking Mia De Brouwer waakt ook over de naamgeving van de nieuwe straten in Aalst. Mia ziet er nauwlettend op toe dat er gekozen wordt voor mooie en gepaste namen.

Warande wordt de staatnaam voor de tweede fase van de verkaveling aan de Pierre Corneliskaai. De naam straalt waardigheid, klasse en gezelligheid uit. Het is een historische benaming voor dit stukje Aalst en het duikt al op in een akte uit 1592. Tot in de 19de eeuw spraken de mensen over de Warande als ze de percelen in de buurt van Hertshage beschreven. 

Oliemolen wordt de naam van de nieuwe verkaveling aan de Merestraat. Ook deze naam ademt charme, authenticiteit en typisch Aalsterse sfeer uit. De naam is ontleend aan de molen die er al sinds 1785 staat.

Petrus De Rivostraat moet de nieuwe naam worden van de verkaveling aan de Geraardsbergestraat. De straatnaam zou gepaste hulde brengen aan een grote Aalsterse humanist, die gerust naast Dirk Martens en Pieter Coecke kan staan. Werken van Petrus De Rivo sieren tot op vandaag de bibliotheken van Brussel, Leuven, Magdeburg, Berlijn, Wenen, Parijs en New York. 

Hoe komt een straatnaam eigenlijk tot stand?

Een straat krijgt niet zomaar een naam. Er gaat een hele procedure aan vooraf. Als bevoegde schepen moet Mia via haar dienst Bevolking een verzoek richten aan de stadsarchivaris. De archivaris formuleert dan enkele voorstellen, gebaseerd op grondig onderzoek. De Sectorale Deelraad Cultureel Erfgoed (SDCE) doen er ook zijn zegje over. Dan is het de beurt aan de gemeenteraadscommissie en dan aan de gemeenteraad. Na een openbaar onderzoek van 30 dagen en een officieel advies van de cultuurraad volgt er dan een definitieve goedkeuring, opnieuw door de gemeenteraad. In de regel worden straten niet vernoemd naar mensen die nog in leven zijn. Er wordt ook altijd gecontroleerd of de straatnaam niet verward kan worden met een bestaande straat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is